Ubuntu või WinXP? Mõlemad ja korraga.

ubuntu_vs_winxp_small.jpg

Kui just midagi Windowsile progema ei pea, siis eelistan kasutada Ubuntu Linuxit. Windowsisse pean bootima, kui on vaja mõnd professionaalse välimusega Wordi dokumenti redigeerida, sest nii OpenOffice kui AbiWord ei saa dokumentide Wordile arusaadavalt salvestamisega hakkama.

Pidev bootimine viskas üle ja instaleerisin Ubuntu alla VMware player‘i ja WinXP. Kuna tasuta VmWare player’i akna maksimum suurus on 800×600, siis ühendun sinna üle remote desktopi. Rdesktopil on seamless mode, mille tulemusena paistavad WinXP programmid jooksvat Ubuntu all. See tähendab, et Ubuntu taskbaril kuvatakse WinXP programmid ja ka Compizi jaoks on WinXP aken nagu iga teinegi aken (kõik über-ägedad efektid toimivad ka Windowsi programmidega). Kui äge see on näeb kõike paremini videost. Lisaks on välja pakkuda mõned screenshotid:

window_chooser.png alt_tab.png transparent.png system.png

Lühike HOWTO:

 • Installi Ubuntu alla VmWare player või server (mõlemad tasuta)
 • Installi VmWare sisse mõni Windows
 • Installi VmWare Windowsile seamless rdp
 • Installi VmWare Windosisile soft mida tahad Ubuntu all kasutada
 • Käivita Ubuntu terminalis käsk rdesktop -A -s "c:\seamlessrdp\seamlessrdpshell.exe c:\windows\explorer.exe" -K
  <masin> -u <kasutaja> -p -
 • Käivita Windowsi Start menüüst programme

Mõned tähelepanekud lisaks:

 • Selleks et remote desktopi service käima tõmmataks pead sa korraks VmWare aknast Windowsi sisse logima
 • Logi kohe ka välja, sest seamless rdesktop tahab, et keegi ei oleks sisse logitud
 • Ubuntu failisüsteemi saab kasutada üle samba share

Pikemalt on kirjas:
10 minutes to run every Windows app on your Ubuntu desktop

Päris native kiirusega Windosi proged ei jookse, aga 3.0 GHz P4/1GB mälu arvuti peal olid Word ja Enterprise Architect täitsa kasutatavad.

VmWare Windowsi jaoks on vaja eraldi M$i litsentsi. Teoreetiliselt saab VmWare kasutada ka mõnel muul kettal juba installitud Windowsi, aga kuna riistvara profiilid on VmWare ja native masina all erinevad, siis võib see Windowsi katki teha.

8 thoughts on “Ubuntu või WinXP? Mõlemad ja korraga.”

 1. Iseenesest tore, kui ainult viitsiks seda neetud win’i intallima hakata…
  Peaks tegelikult uurima teistpidist versiooni… ubuntu in win

 2. Kas Vista kah Ubuntu sees niimoodi töötab? Installeerus Vista suht kähku. Kui rookida ära, jättes sinna minimaalne vajalik, siis äkki stabiliseerub ja saab kuidagi … elada?

  Muidu ma pidevalt olen mures, et ühel viletsal päeval tuleb äkki installida see Vista endale masinasse. Miski seal ei käi. Sinine vilkur. Justkui Win NT 3.5 + Win ME kokku keevitatud, uued skinnid tehtud, kõvasti bloatwaret juurde lisatud ja BOFH poolt ära konfitud. Töid ja asju peab ju tegema. Tulevik aga tunduks vähem tume, kui saaks selle käki sedasi mõnesse emulaatorisse bootida, et las ta kräshib ja ripub siis seal omaette, kui ta peab. ;)

  -=K=-

 3. Windowsi ei olegi vaja installida, kasuta mõnda olemas olevat VmWare Windowsi imaget. VmWare point ongi selles, et kui sul on mingi süsteem, mida on keeruline püsti panna, siis tekita sellest VmWare image ja edaspidi on sarnase süsteemi püstipanek paar hiire kliki.

  Vista’ga käib VmWare sees nagu kõik teised OSid. Ma arvan, et Vista image on ka juba olemas, nii et selle installimise saad vahele jätta. Windowsile ja Macile ka VmWare tooted olemas.

 4. Aa … ja siis see teine tore asi, see 64 biti värk. Ega vist keegi enam 32 bitist PC proset ei müü … seega kui meenutada 16/32 üleminekut … ei ole kaugel aeg (nii ~5 aastat) kui soft letis on puha 64 bitine. Kas Ubuntust,VMwarest, seamless RDP-st (ja mis nad seal olidki kõik) on ka 64 bitised versioonid olemas?
  -=K=-

 5. Ei noh windowsit on ikka vaja juu kui applikatsioonid mida me kirjutame on Windowsi applikatsioonid. Oleksid siis miskid desktopi notepadid aga juhuslikult me kirjutame just serviceid, servereid ja eksootiliste välisseadmetega väga intiimselt suhtlevat kraami. See elu Windowsis muutub aga iga service packiga. ;-)

  -=K=-

 6. Ok, lugesin nats veebi … jah kõik see kõlab küll väga seksikas.
  Seega … mure murtud. Järgmine opsüsteem, mis ma oma masinasse kunagi installin (kui Allah ikka laseb mul seda päeva näha) on miski Linux + niipalju windowsi imidzeid, kui vaja. :-)

  -=K=-

 7. Kui windowsit päris pilla-palla muude rakendustega segamini ei taha jooksutada, siis vmware serveril ei ole mingeid resolutsioonipiiranguid. Kah päris mugav. Ja kuidagi turvalisem tunne, kui windows ikka omaette kasti sees on ja desktopile ei trügi.

 8. Sven, see ubuntu in win on ka täiesti teostatav – Cooperative Linux on selle asja nimi, mis seda võimaldab. http://www.colinux.org/
  Ja kui win-i sees X server käima panna, saab ubuntu aknaid win-i sees vaadata. Nii vingelt asi ei jookse, et videosid vaadata, aga see ilmselt sõltub natuke kasutatavast X serverist ka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *